SharePoint migratie met ShareGate

Onlangs hebben we een SharePoin migratie met het product Sharegate uitgevoerd. Het ging om het migreren van een SharePoint 2007 omgeving naar een SharePoint 2010 omgeving. Enkele van jullie zullen vragen waarom we niet naar SharePoint 2013. Terechte vraag. De partij die technisch verantwoordelijk is voor de servers bij betreffende klant kon de stap naar SharePoint 2013 niet aan. De servers beschikte niet over de geëiste en gewenste specificaties. Dat gaat dus de volgende stap worden.

Het migreren van een SharePoint omgeving kan op diverse manieren of met behulp van diverse tools. Voor de migratie zijn gaan uitvoeren hebben we gekeken naar de volgende mogelijkheden en tools:

  • Upgrade and migration van Microsoft (niet een echt pakket)
    • We hebben hier gekeken naar het upgrade van de content database.
  • Content Matrix van Metalogix
  • Sharegate van Sharegate
  • SharePoint Migration van AvePoint

Aan de diverse pakketten hebben randvoorwaarden gesteld. Eén van de belangrijkste was dat het eenvoudig diende te zijn. Daarnaast wilde veel data over kunnen zetten. De mogelijkheid om het vaker dan één keer te gebruiken was ook een must. Zo zijn er nog een paar puntjes die we hebben meegenomen. Maar we kwamen uit bij Sharegate.

Waarom Sharegate?

Sharegate voldeed aan de meeste randvoorwaarden. Het is namelijk mogelijk om Sharegate 15 dagen onbeperkt te gebruiken en te testen. Het heeft dus geen datalimiet of een limiet hoe vaak je het wil gebruiken. De eenvoud die de interface het uitstraalt is erg fijn voor minder ervaren gebruikers. De gebruikers interface is zo eenvoudig dat als iemand een beetje verstand heeft van de “standaard” file share het zou kunnen uitvoeren.

Zijn er dan geen min punten?

Natuurlijk zijn er min punten aan het systeem. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een project- of migratiestappen op te slaan. Dit zou erg handig zijn als je het meer dan 1 keer wil uitvoeren. De klant wenste graag de content op een test en een productie omgeving te hebben. Aangezien deze gelijk aan elkaar diende te zijn zou het fijn zijn dat je ergens de project- of migratiestappen op kon slaan. Helaas dat lukt dus niet. Het was aardig wat klik werk wat we diende te verrichten maal twee. Maar het resultaat mocht er daarna ook zijn.